PRO nationaal
PRO Merchtem is lid van "PRO, de Burgerlobby"
PRO Merchtem is ontstaan uit gewone Merchtemse burgers, die zich niet laten binden door de vastgelegde ideologieën van de nationale partijen. Maar ook elders zijn de afgelopen jaren dergelijke bewegingen ontstaan. Omdat onze basisprincipes (zeg maar "inspraak van de burger, los van vooropgelegde standpunten") heel gelijkaardig zijn, hebben wij ons verbonden aan tal van andere burgerbewegingen.
Samen sterker. Vanuit die idee hebben tal van lokale burgerbewegingen zich intussen verenigd onder een nationale burgerkoepel "PRO, de burgerlobby". Op financiering of steun kunnen de lokale burgerbewegingen niet rekenen. Om sterker te staan, groeperen deze bewegingen zich, zodat we bepaalde kosten kunnen delen en vooral aan een nuttige uitwisseling van ideeën kunnen doen.
Andere burgerbewegingen
Naast PRO, zijn er in België nog een aantal burgerbewegingen actief: Piratenpartij, VOLT, De Coöperatie, Burgerlijst, Collectif Citoyen ... PRO beschouwt hen niet als concurrenten, maar wel als medestanders. Elk van hen is ontstaan op een eigen manier en met een eigen visie op de realisatie, maar wat ons allen bindt is: INSPRAAK VAN DE BURGER. Daarom werken wij ook onderling en in zeer goed verstandhouding samen, om onze grootste gemeenschappelijke doelstelling te realiseren.
Lees hieronder een samenvatting lezen over wat PRO, de burgerlobby precies is. Meer info is terug te vinden op de website ikbenpro.be.
Over PRO
PRO is een koepel van lokale burgerbewegingen, die zich in een burgerlobby organiseren om ook op nationaal niveau het beleid naar de mensen te brengen.
Bent u het partijpolitieke theater beu? Ergert u zich ook aan de politieke cultuur van meerderheidscoalities met de machtsspelletjes, het "postjespakken", het moddergooien en aanmodderen, de meer dan royale opstapvergoedingen van ministers en parlementsleden? Vindt u dat de traditionele partijen er een boeltje van gemaakt hebben?
Wij wel. Wij willen de coalitiecultuur doorbreken en de politieke macht terugbrengen naar de burgers. De burger moet échte inspraak krijgen. Wij herkennen ons niet in de huidige politiek omdat de burger nooit echt gehoord wordt.
Als onafhankelijke beweging zijn we ervan overtuigd dat wij het
POSITIEVE ALTERNATIEF binnen de politiek zijn.
Daarom hebben we een nieuwe politieke beweging opgericht: PRO.
Missie
Het doel van PRO is een aangename en leefbare samenleving met een nieuwe bestuurscultuur zonder afstand tussen bestuur en burger.
Visie
PRO wil haar missie realiseren door burgers systematisch, actief en transparant bij het beleid te betrekken met een overlegmodel waarbij:
- tijdens de hele bestuursperiode een regelmatig en transparant overleg wordt georganiseerd tussen verkozenen en de burgers.
- de verkozenen een maximale verantwoording afleggen tegenover de kiezers.
PRO laat zich niet leiden door een ideologie, wel door het voortschrijdend inzicht van haar deelnemers.
PRO ontstond op lokaal niveau maar wil doorgroeien naar hogere bestuursniveaus om ook daar de besluitvorming beter af te stemmen op de wensen van de burgers.
PRO in enkele woorden
Samen leven is samen besturen,
niet links, niet rechts, maar radicaal neutraal.
Een positief project
We willen een POSITIEF beleid voor Vlaanderen en België.
De burgerlobby, wat is het en waar komt het vandaan?
‘Een burgerlobby’ ontstaat vanuit een sterke emotie: een ongenoegen over de wijze waarop onze samenleving nu georganiseerd wordt.
Het democratisch model in ons land, biedt kleine groepen mensen, met een ideologisch samenlevingsmodel, de mogelijkheid om ‘beloften’ te realiseren en ze dan aan de bevolking voor te leggen bij verkiezingen.
Dit model is jammer genoeg geen succes. De belangrijkste oorzaken zijn:
- De coalitiecultuur : meerderheidspartijen kapen de besluitvorming weg uit het parlement naar geheime coulissen van kabinetten en partijvoorzitters. Daar gelden andere regels dan het algemeen belang
- De verkiezingsbeloften hoeven niet te worden ingewilligd. Vanaf de dag na de verkiezing zijn politici vrij om te handelen naar eigen goeddunken. Pas op het einde van de legislatuur kan de kiezer het beleid goed- of afkeuren met zijn stem.
- Hierdoor valt de dialoog tussen politicus en kiezer stil. Het mandaat, verkregen door de verkiezingen, creëert onvermijdelijk een afstand tussen beiden.
- De geschiedenis én de actualiteit leert ons dat macht die te ver van de bevolking opereert, vaak aanleiding geeft tot een falend beleid.
Ontstaan en evolutie
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018, stelden geëngageerde burgers in tal van gemeentes en steden vast dat zij zich niet langer konden vinden in de klassieke partijen. Hoog tijd om een nieuwe wind binnen de politiek te laten waaien!
Dit werd een spreekwoordelijke voorzet voor vele mensen. Zij konden zich immers niet herkennen in de manier waarop politiek gevoerd werd, waarbij de burger zelden echt gehoord wordt. Na de verkiezingen blijken de daden van de verkozenen immers vaak heel anders te zijn, dan wat ze tijdens de kiescampagne beloven.
Vanuit dit ongenoegen ontstonden tal van lokale burgerbewegingen. Met beperkte, eigen middelen hebben zij opmerkelijke campagnes opgezet, om de mening van de burger te laten primeren boven de politieke spelletjes. In tal van gemeentes en steden werden teams samengesteld en konden de burgerbewegingen naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, vaak met een volledige lijst.
De burgerlijsten haalden overal mooie scores tot soms meer dan 10% van de stemmen, maar al te vaak werden ze slachtoffer van nationale partijpolitieke afspraken en werden ze uitgesloten van het bestuur.
Deze sterke resultaten motiveren ons om een stap verder te zetten. We zijn ervan overtuigd dat er ook op Vlaams én federaal niveau voldoende draagvlak is om het beleid terug te brengen naar de mensen! De nationale politieke partijen hebben ruimschoots bewezen dat zij het vertrouwen van de mensen niet langer verdienen.
Dus willen wij, onder de noemer “PRO” een maximum aan lokale burgerbewegingen verenigen. Wij gaan ervoor om, met onze PROsitieve ideeën, ook vertegenwoordigd te zijn in het federaal en Vlaamse parlement, zodat we kunnen wegen op deze instanties. Dan kunnen wij, als burgerlobby, onze belangen laten behartigen door gemotiveerde mensen, die gehoor geven aan de verzuchtingen van de bevolking.
Over het PRO logo
Het logo van PRO omvat niet alleen een warme kleur die niet gelinkt is aan een traditionele politieke partij, het stelt ook een tekstballon centraal. Die tekstballon staat symbool voor het respecteren van de stem van ALLE burgers.
Waarden en voorwaarden
- Alle deelnemers van PRO (zowel kiezers als verkozenen) verbinden er zich toe om met kennis van zaken te oordelen en zich te informeren over de materie waarover ze moeten beslissen. Wie, om welke reden ook, niet bij machte is zich te vergewissen van de nodige elementen om een correcte beslissing te nemen, wordt verondersteld zich te onthouden bij de besluitvorming.
- Alle deelnemers van PRO respecteren en garanderen ten allen tijde de open en vrije dialoog van en met iedere deelnemer.
- PRO staat open voor alle burgers ongeacht hun (politieke, ideologische, religieuze, etnische, seksuele…) geaardheid.
- Elke beslissing staat in functie van het maximaal realiseren van de missie.
Deontologische code
Hoe moeten PRO mandatarissen zich gedragen?
Wij willen een politiek met een transparante, respectvolle en positieve aanpak. Iedereen die actief is in naam van PRO, houden we eraan om volgende regels na te leven:
- We zijn een beweging met een positieve inslag. Daarom willen wij verenigen in plaats van verdelen, en zoeken naar maatschappelijk draagvlak.
- Wij zullen persoonlijke en/of familiale belangen nooit boven die van de inwoners stellen. Bij mogelijke belangenvermenging zullen wij ons laten vervangen.
- Verkozenen van PRO cumuleren geen burgemeesterschap met een parlementair mandaat.
- Recht op woord en respectvol wederwoord dragen wij hoog in het vaandel dragen, ook ten opzichte van andersdenkenden. . Dit zal steeds gebeuren in eigen naam ook op sociale media.
- Wij willen de inwoners maximaal betrekken bij het bestuur door onder meer open communicatie te voeren. Uitzonderingen hierop zijn bij wet opgelegde beperkingen, zoals zaken van openbare veiligheid en informatie uit de persoonlijke levenssfeer.
- Verkozenen van PRO zullen hun politiek mandaat nooit gebruiken voor individuele verrijking en/of voordelen. Wij verwerpen iedere vorm van machtsmisbruik.
- Leden van PRO die een mandaat uitoefenen, dienen hun taken die aan dit ambt verbonden zijn (plenaire vergaderingen, commissies, schepencollege, gemeenteraad, wekelijkse zitdag, …) stipt, correct, professioneel en respectvol uit te voeren.
- Leden van PRO die een mandaat uitoefenen, respecteren de scheiding der machten en de vrije concurrentie van ideeën in een parlement en zullen daarom zelf niet deelnemen aan een meerderheidscoalitie. Zij zullen hoogstens gedoogsteun verlenen aan een minderheidscoalitie.
Engagement
Waarvoor wij ons als beweging engageren.
- Wij kiezen niet voor links of rechts. Wij stellen alles in het werk in het belang van de inwoners. Door ons volledig te focussen op ALLE burgers, trachten wij zoveel mogelijk inwoners te verenigen.
- Lokale lijsten kunnen onafhankelijk besturen, zonder bestuursinvloed van de top van de beweging.
- Wij waken erover dat onze voorstellen en beslissingen niet enkel positief zijn voor de huidige inwoners maar ook voor de toekomstige generaties.
- Wij nemen adviesraden, sociale partners en het middenveld zeer ernstig.
- Openbaarheid van bestuur houdt voor PRO in dat politiek open dient te zijn. Informatie van publiek belang dient zo snel, duidelijk en vlot mogelijk bekend gemaakt te worden. Hiermee zetten wij ons uitdrukkelijk af tegen (vermoedens van) achterkamerpolitiek.
- Democratie betekent inspraak en raadplegen van mensen. Om dit te realiseren, wil PRO jaarlijks in elke gemeente een open gespreksavond organiseren om naar de inwoners te kunnen luisteren.
- Wij willen ook nieuwe inspraakmogelijkheden creëren. Lokale afdelingen en u - burgers - bepalen ieder voor 50% het stemgedrag van onze parlementaire verkozenen.